Mahdolliset korona-epidemian aiheuttamat muutokset liiton alaiseen kilpailutoiminaan

11.9.2020

Liiton tiedote 10.10.2020

POIKKEUKSET RINGETEN LIITON ALAISEEN KILPAILUTOIMINTAAN KORONA-EPIDEMIAN VARALLE KAUDELLE 2020-2021

Mikäli tautitilanne pahenee, kauden ensimmäistä kilpailuvaihetta voidaan jatkaa ajallisesti ennalta ilmoitetusta. Tällöin jatkosarjojen ottelumääriä tullaan vähentämään tai niistä voidaan luopua kokonaan (sarjasta riippuen). Mikäli toista kilpailuvaihetta ei voida pelata, siirrytään suoraan mahdolliseen kolmanteen kilpailuvaiheeseen ensimmäisen kilpailuvaiheen sijoitusten perusteella. Tarvittaessa kolmatta kilpailuvaihetta voidaan myös lyhentää (paras viidestä => paras kolmesta, paras kolmesta => paras yhdestä).

Kilpailun järjestäjä arvioi kilpailuiden edistymistä säännöllisesti seuraten viranomaistahojen suosituksia ja ohjeistuksia. Arvio ensimmäisen kilpailuvaiheen otteluiden pelaamiselle käytettävissä olevasta aikajänteestä tehdään loka-marraskuussa.

ENSIMMÄINEN KILPAILUVAIHE

Ensimmäinen kilpailuvaihe sisältää SM-runkosarjan, Ykkössarjan alkusarjan, BSM- karsintasarjan ja CSarjan alkulohkot.

Mikäli syksyn ensimmäisessä kilpailuvaiheessa ottelu jää pelaamatta otteluohjelmaan merkittynä ajankohtana toisen tai molempien joukkueiden koronakaranteenin takia, ottelulle pyritään löytämään uusi ajankohta ko. kilpailuvaiheen aikana. Ottelu voidaan määrätä pelattavaksi arkipäivänä.

Kauden ensimmäinen kilpailuvaihe voidaan katsoa hyväksytysti päätökseen saaduksi, mikäli >80 % suunnitelluista otteluista saadaan pelattua. Jos ensimmäisen kilpailuvaiheen kestoa on jatkettu ajallisesti, kilpailunjärjestäjällä on oikeus päättää ko. kilpailuvaihe kun pelejä on pelattu yli 80 %. Tällöin lasketaan uusi täsmennetty sarjataulukko suhteutetuilla pisteillä (pisteet/pelatut pelit) ja mahdolliset nousemiset ja putoamiset seuraavaan vaiheeseen määräytyvät kyseisen suhteutetun sarjataulukon perusteella.

Tasapistetilanteessa:

- sarjassa pelaamien keskinäisten otteluiden suhteutetut pisteet
- sarjassa pelaamien keskinäisten otteluiden suhteutetut maalierot (tehtyjen ja päästettyjen maalien erotus). Suuremman maalieron omaava joukkue sijoittuu korkeammalle
- koko sarjan suhteutettu maaliero (tehtyjen ja päästettyjen maalien erotus). Suuremman maalieron omaava joukkue sijoittuu korkeammalle
- koko sarjassa tehtyjen maalien suhteutettu lukumäärä. Enemmän maaleja tehnyt joukkue sijoittuu korkeammalle.
- koko sarjan suhteutettu rangaistusminuuttimäärä. Pienemmän minuuttimäärän omaava joukkue sijoittuu korkeammalle.

Mikäli joukkue ei osallistu kilpailuun tai keskeyttää sen, kyseisen joukkueen pelimäärä vähennetään em. 80 %:n rajan laskennasta, jolloin ao. rajan laskennassa otetaan huomioon vain kilpailuun osallistuvien joukkueiden ottelumäärä.

Mikäli ensimmäistä kilpailuvaihetta ei saada pelattua päätökseen (pelattuna on alle 80%), viranomaispäätöksen päättäessä toiminnan, kukaan ei putoa ja kukaan ei nouse, eikä mitaleita jaeta.

TOINEN KILPAILUVAIHE

Toinen kilpailuvaihe sisältää SM-jatkosarjan, SM-karsintasarjan, Ykkössarjan, BSM-sarjan, B Ykkössarjan ja CSarjan jatkolohkot.

Kauden toinen kilpailuvaihe katsotaan hyväksytysti päätökseen saaduksi, mikäli >80 % suunnitelluista otteluista saadaan pelattua. Mikäli kilpailu keskeytyy, kun pelejä on pelattu yli 80 %, lasketaan uusi täsmennetty sarjataulukko suhteutetuilla pisteillä (pisteet/pelatut pelit), ja mahdolliset nousemiset ja putoamiset seuraavaan vaiheeseen määräytyvät kyseisen suhteutetun sarjataulukon perusteella. Kts. tasapistetilanne edellisen vaiheen kuvauksesta.

Mikäli toista kilpailuvaihetta ei saada pelattua päätökseen, eikä voida siirtyä kolmanteen kilpailuvaiheeseen, tällöin ensimmäisen kilpailuvaiheen sarjataulukko on lopullinen ja mitalit jaetaan sen mukaisesti. Tällöin kukaan ei putoa eikä kukaan nouse.

Kolmas kilpailuvaihe

Kolmas kilpailuvaihe sisältää SM play off-, SM nousu play off-, Ykkössarjan play off-, BSM play off- ja B Ykkössarja play off -ottelut.

Välieräottelusta ei voi edetä finaaliin toisen joukkueen ollessa koronakaranteenissa, ja tarvittaessa välieräottelulle etsitään uusi myöhäisempi pelipäivä. Tarvittaessa myös finaalin pelaamista siirretään, mikäli toinen finalistijoukkue olisi koronan aiheuttamassa karanteenissa. Mikäli edellisestä ottelusta tulee kuluneeksi 30 päivää ja seuraavaa ottelua ei voida pelata, todetaan, että kolmatta kilpailuvaihetta ei saada pelattua päätökseen.

Mikäli kolmatta kilpailuvaihetta ei saada pelattua päätökseen, on toisen kilpailuvaiheen sarjataulukko lopullinen ja mitalit jaetaan sen mukaisesti.

Mahdolliset vaikutukset kauden 2021-2022 kilpailuihin

Mikäli ensimmäinen kilpailuvaihe on saatu pelattua, mutta ei toista, SM-runkosarjan 7. ja 8. siirtyvät SM nousu play offeihin Ykkössarjan 1. ja 2. kanssa (otteluparit 7 vs. 2 ja 8 vs. 1). Otteluparien voittajat saavat SM-runkosarjapaikan kaudelle 2021-2022. Mikäli edellisestä ottelusta tulee kuluneeksi 30 päivää ja seuraavaa ottelua ei voida pelata, todetaan, että ko. kilpailuvaihetta ei saada pelattua päätökseen.

Mikäli ensimmäinen kilpailuvaihe jää kesken (pelattu <80%) viranomaismääräysten keskeyttäessä toiminnot, todetaan kilpailuvaihe päättyneeksi ja kukaan ei putoa eikä kukaan nouse.

Mikäli toinen kilpailuvaihe on saatu pelattua, mutta ei kolmatta, toisen kilpailuvaiheen sarjataulukko määrittää SM-runkosarjaan nousijat kaudelle 2021-2022 (SM-karsintasarjan 2 parasta joukkuetta).

Ohjeistus yksittäiseen peliin ja vieraspelimatkoihin

Ottelujärjestäjä huolehtii ja valvoo, että kaikessa toiminnassa noudatetaan viranomaissuosituksia. Turvaväleistä tulee huolehtia katsomoissa ja toimitsija-aitioissa. Käsidesiä tulee olla jäähallilla kaikkien saatavilla.

Ottelutapahtumaan osallistuvat henkilöt liikkuvat vain niissä osissa hallia, joissa oman toiminnan toteuttaminen on tarpeellista. Ylimääräisten henkilöiden liikkumista koppikäytävillä tulee välttää.

Pelaajat, taustahenkilöt ja erotuomarit seuraavat tarkasti koronaviruksen tyypillisiä oireita. Henkilöllä on velvollisuus ilmoittaa poikkeavasta havainnosta välittömästi seurassa nimetylle vastuuhenkilölle (esim. valmentaja, joukkueenjohtaja) ja henkilö jää lähtökohtaisesti pois kokoonpanosta. Erotuomarit ilmoittavat poikkeavista havainnoista välittömästi sarjan asettelijalle.

Vierasjoukkueen osalta tämä arviointi tehdään jo ennen astumista joukkueen kulkuvälineeseen.

Poikkeavan havainnon kohdalla henkilön on noudatettava THL:n ja terveydenhoitohenkilökunnan ohjeita: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta- covid19/ohjeita-kansalaisille-koronaviruksesta

Matkustaessa ja liikuttaessa julkisissa paikoissa on syytä kiinnittää erityistä huomiota käsihygieniaan sekä välttää koskemasta käsillä mm. ovenkahvoihin tai kaiteisiin. Matkustettaessa suositellaan maskien käyttöä.

Vierasjoukkueen matkustaessa bussissa otteluun, vain joka toinen istumapaikka täytetään. Joukkueen istumakartta bussissa kirjataan ylös.

Hotellimajoituksien yhteydessä suositellaan noudatettavaksi samaa käytäntöä 2 henkilöä / huone turvavälien säilyttämiseksi.

Ennen ottelua ei järjestetä joukkueiden kahvitilaisuuksia.

Otteluissa joukkueet ja tuomarit eivät kättele. Kapteenit ja tuomarit voivat tervehtiä kyynärpäätervehdyksellä tai sanallisesti. Joukkueet saapuvat kaukaloon ja poistuvat kaukalosta omina ryhminään. Joukkueet eivät sekoitu.

Mikäli toimitsija-aitiossa turvavälien pito ei ole mahdollista, suositellaan kasvomaskien käyttöä.

Ottelun jälkeen joukkueet tervehtivät toisiaan siniviivoilta mailaheilautuksella. Pelaajat pitävät kypärät päässä ja kasvosuojan suljettuna. Ottelun parhaat palkitaan sarjan normaalin käytännön mukaisesti, mutta pelaaja noutaa palkinnon kypärä päässä, kasvosuojus suljettuna ja palkinnon jakaja ja pelaaja eivät kättele.

Mikäli joukkueessa todetaan koronatapaus, noudatetaan ensisijaisesti viranomaisten ohjeistuksia. Tautiketjujen jäljittämisestä vastaa viranomainen.

Kilpailun järjestäjää tulee informoida todetusta tautitapauksesta.

Seuran puheenjohtaja toimii seuran koronavastaavana. 

Lue liiton Seuraposti 3/2020