RINGETTE lajiesittely

Historia

Ringette on Mr. Sam Jacksin Kanadassa 1963 aloittama ja Juhani Wahlstenin 1979 Suomeen tuoma tyttöjen jääpeli. Nykyään Suomessa on jo tuhansia ringeten harrastajia. Peliä pelataan paikalliselta harrastetasolta aina valtakunnalliseen SM-sarjaan asti, nuorimpien harrastajien ollessa vain 3-4 vuotiaita. Huippupelaajista on lisäksi muodostettu Suomen maajoukkue ja nuorten maajoukkue.

Pelikenttä

Ringeten pelikenttänä käytetään normaalia jääkaukaloa. Jäähän on maalattu molempiin päihin kentän päädyn ja siniviivan väliin ohut punaviiva ns. ringetteviiva. Ringetteviivojen välisellä alueella eli keskialueella saavat kaikki pelaajat pelata samanaikaisesti. Kentän päädyn ja punaviivan välisellä alueella eli hyökkäys- tai puolustusalueella saa olla samanaikaisesti enintään kolme hyökkäys- tai kolme puolustuspelaajaa. Tällä säännöllä peli pysyy liikkuvana ja vauhdikkaana. Maalivahdilla on oma merkitty alue, jonne muut pelaajat eivät saa mennä.

Pelivälineet

Pelivälineenä käytetään kumista rengasta eli ringetteä, tuttavallisemmin rinkulaa. Mailana on suoravartinen ringettemaila.

Varusteet

Alkuun pääsemiseksi riittää pelkät luistimet ja kypärä. Mailana voi käyttää jääkiekkomailaa, josta on lapa katkaistu. Harrastuksen edetessä myös varusteet kehittyvät. Sarjapeleissä pakollisia varusteita ovat ns. hokkarimalliset luistimet, kasvosuojuksellinen kypärä, polvi- ja kyynärsuojat, pelihanskat ja kaulasuojus. Maalivahti käyttää jääkiekkomaalivahdin mailaa ja suojuksia.

Sääntöjä

Ringeten säännöt on kehitetty tyttöjen ehdoilla. Taklaaminen ja kontaktipelaaminen on täysin kielletty. Ringette onkin nimenomaan taito- eikä voimalaji. Taklauksista, koukkaamisista, kamppaamisista yms. tuomitaan jäähy. Viivarikkomuksista saa vastapuoli aloituksen. Ringeten säännöt korostavat yhteispeliä, sillä siniviivat saa ylittää vain syöttämällä rengas viivan yli toiselle pelaajalle. Joukkueen minimi pelaajien määrä on esitetty säännöissä. Kentällä on yhtä aikaa maalivahti sekä viisi kenttäpelaajaa. Vaihdot tapahtuvat vanhemmissa ikäluokissa ilman sääntöjä. Nuoremmissa ikäluokissa vaihdot suoritetaan määrävälein, jolloin taataan kaikille tasapuolinen peliaika, joten nuoremmissa ikäluokissa ei ole vilttiketjua, vaan kaikki pelaajat käyvät kentällä vuorollaan.

Lajiominaisuudet

Luistelutaito on ringettepelaajan tärkein taito. Harjoituksissa opitaan hallitsemaan kaikki luistelun osatekijät. Lajissa korostuvat yhteispelin taito ja tekninen osaaminen. Ringetteä voidaan pelata missä tahansa sääntöjä soveltaen. Se sopii kaikille iästä ja koosta riippumatta.

Miten mukaan?

Toimintaa ohjaa Suomen Kaukalopallo- ja Ringetteliitto ry (SKRL), jonka jäseninä ovat seurat. Seurojen kautta pääsee lajia ensin kokeilemaan ja sen jälkeen tavoitteena on, että kaikille halukkaille löytyisi sopiva ryhmä. Junioriringetessä ovat toiminnassa eri ikäluokkien aluesarjat, joihin seurat ilmoittavat joukkueensa. Nykyisin ovat lisääntyneet erilaiset harrasteryhmät kuten lady-ringette. SM-sarjassa on 8 joukkuetta, jotka pelaavat Suomen mestaruudesta. Huippuringette huipentuu Ringeten MM-kilpailuihin, joissa pelaavat sekä nuorten maajoukkue että aikuisten maajoukkue.

Lisätietoja saatte kotisivuilta www.ringette.fi Tervetuloa mukavan harrastuksen pariin. Meillä kaikilla on hauskaa!


Ringeten motto: Ilopeli Älypeli Yhteispeli

Artikkeli: Jarkko Hellsten. Kuvat: Jarkko Hellsten.